Czym jest pasta Tahini?

21-10-2019

Pierwszy przystanek - co to jest tahini?

Zacznijmy od podstaw, czyli od tego, co to jest i z czego robi się tahini. To rodzaj masła roślinnego, powstającego podczas procesu mielenia, ugniatania oraz ucierania ziaren sezamu. W dobrej paście nie powinno się znaleźć nic poza nimi - powstaje ona bez cukru, soli i innych dodatków.
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu w ziarnach sezamu, podobnie jak masło orzechowe, pasta tahini może się rozwarstwiać. Jest to proces całkowicie naturalny, wystarczy tylko dobrze całość wymieszać, aby wszystko wróciło do normy.

Ale czy to mi w ogóle zasmakuje - czyli jak smakuje pasta tahini?

Wiesz już co to jest pasta tahini i z czego się ją robi, a zatem pora wyruszać w dalszą drogę. Kolejnym przystankiem w naszej podróży jest smak masła sezamowego. Z całą śmiałością można zakwalifikować go do kategorii “orientalny”. W końcu przysmak ten pochodzi z Bliskiego Wschodu. Masło sezamowe jest lekko orzechowe w smaku, ma też delikatnie wyczuwalną goryczkę (jest intensywniejsza jeśli ziarna były prażone). Lubisz chałwę? W takim razie pasta tahini z pewnością też Ci zasmakuje.

Dlaczego warto włączyć ją do swojej kuchni?

Czy warto jeść pastę sezamową? Oczywiście, że tak! Gorąco polecamy ją nie tylko fanom orientalnej kuchni i osobom na dietach wegańskiej lub wegetariańskiej. To zdrowy wybór, odpowiedni dla każdego. Faktem jest, że tahini:

  • zawiera mnóstwo zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • jest źródłem łatwostrawnego białka;
  • to bogactwo składników odżywczych, pierwiastków i minerałów np. błonnika, żelaza, magnezu, miedzi, witamin;
  • dostarcza organizmowi antyoksydantów;
  • zawiera przeciwnowotworowe fitosterole.

Dzięki temu masło sezamowe ma dobroczynny wpływ na organizm. Między innymi wspiera układ krążenia, wzmacnia układ kostny, przeciwdziała starzeniu się, wspomaga poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci itd.
Przekonaliśmy Cię, że warto jeść masło sezamowe? W takim razie ruszajmy w dalszą drogę. Kolejny przystanek: pasta tahini - do czego ją stosować.

Tahini - do czego się nadaje, jak wykorzystać ją w kuchni?

W Twojej głowie zrodziło się pytanie brzmiące: pasta sezamowa - do czego mam ją zastosować? Spieszymy z odpowiedzią! To popularny składnik hummusu, różnego rodzaju dipów, dressingów i sosów. Z pewnością spotkasz się z masłem sezamowym w przepisach kuchni bliskowschodniej, jak również azjatyckiej.
Poniżej przedstawiamy pomysły na tahini - z czym jeść tę pyszną pastę?

  • Z daniami słodkimi oraz wytrawnymi. Dobrze pasuje do śniadań, obiadów, deserów i kolacji.
  • Z pieczywem - zamiast masła.
  • Z warzywami i owocami - lekko orzechowy smak pasty sprawia, że pasuje ona do wszystkiego, do czego pasują także orzechy. Świetnie sprawdzi się np. jako dressing do sałatki.
  • Z rybami lub mięsem - w formie sosu.
  • Z jogurtem - jako dodatek, który nada mu wyjątkowego charakteru.

Wypróbuj tahini w swojej kuchni

W ten sposób dotarliśmy do końca naszej kulinarnej podróży skoncentrowanej na sezamowej paście tahini. Chcesz ją wypróbować? W takim razie zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego. Znajdziesz tu nie tylko tahini, ale także naturalne masła orzechowe 100% w wersji crunchy i smooth. Wypróbuj je i wyrusz w kolejną, wielką kulinarną podróż.